« I Kautokeino og Karesuando har både mannskofta og kvinnekofta en bred holbi av rødt klede med en hel del påsydde kroklisser og pyntebånd i forskjellige farger og mønstre.»
I denne oppgaven skal vi bli litt nærmere kjent med den fargerike Kautokeinodrakten. Den har forandret seg endel gjennom tidene. Fra 1960-tallet ble f.eks lua mer og mer overdådig dekorert med pyntebånd.
Du skal først lage dine egne komposisjoner av pyntebånd på rød bakgrunn ut fra hvilke bånd du liker og prøve ut sammensetninger av dem for å finne fram til en god komposisjon. Så skal du studere bilder av drakten for å se hvor pyntekantene er plassert på drakten, finne noen eksempler på sammensetninger av pyntebånd og sammenligne med dine komposisjoner.
Kompetansemål fra kunst & håndverk:
Etter 4. årstrinn
- bruke enkle funksjoner i digitale bildebehandlingsprogram
Etter 7. årstrinn
- sammenligne bruk av teknikker og virkemidler innenfor folkekunst og kunsthåndverk i ulike kulturer ved bruk av digitale og andre kilder
- bruke formelementer fra ulike kulturer i utforming av gjenstander med dekorative elementer
OPPGAVE
1. Jobb digitalt i et billedbehandlingsprogram som Photoshop, Paint NET eller annet.
Du skal sette sammen en komposisjon av horisontale bånd inspirert av Kautokeinokofta.
Lag en fil som er 335×670 px. Bakgrunnen skal være klar rød.
Gå til http://www.gavpi.com/ – Kofter og duodji – Søm 03. bånd. Her finner du massevis av pyntebånd som brukes som dekorasjon på koftene.
Velg ut noen bånd du liker, men sørg for å få variasjon i farge, form og bredde. Velg 8-10 forskjellige bånd. Høyreklikk på bildet – lagre bilde som… og lagre bildene av dine bånd i en egen mappe for denne oppgaven. I billedbehandlingsprogrammet laster du inn bildene av båndene, kopierer dem inn i bildet med rød bakgrunn.
Nå skal du jobbe med komposisjonen. Båndene skal alltid ligge horisontalt i formatet, men du kan flytte dem opp og ned. Du kan kopiere dem slik at du får flere av det samme båndet med i komposisjonen. Lag 3-5 forskjellige komposisjoner med de samme båndene, bare i forskjellig rekkefølge og med forskjellig avstand.
Hvilket av forslagene syns du ble finest? Hvorfor? Velg det fineste som ditt produkt. Print ut eller legg inn på Fronter/it’s learning.
2. Klassen: Se på bordene dere har laget. Har de blitt like eller har de blitt forskjellige? Hva er likt og hva er forskjellig?
3. Undersøk bilder av Kautokeinokofta.
Hvor på drakten er bordene plassert? (Se f.eks.: http://www.arcticphoto.co.uk og søk på kautokeino kofte, http://www.kjendis.no/2008/04/04/531554.html eller http://www.yr.no/contentfile/file/1.6465726!f169CropList/img650x367.jpg )
Hva er en holbi?
Finner du igjen de båndene du valgte? Hvilke farger er brukt? Hvilken farge dominerer? Hvordan er rekkefølgen? Avstand mellom båndene? Er det mest striper og sikksakker i borden, eller det det mest bånd med blomstermotiver?
4. Finn et bilde som er ganske likt med et av dine forslag. Lag en kopi av forsalget ditt og jobb videre med det. Forsøk å gjør det enda mer likt bildet av borden på en utvalgt Kautokeinokofte.
5. Hvor godt kjenner du Kautokeinokofta nå?
http://www.galdu.org/web/index.php?galleri_govat=23 Her finner du bilder fra en kongress for reindriftsfolk fra hele verden. Mange har på seg folkedrakter fra sitt område. Greier du å gjenkjenne Kautokeinokofta på noen av bildene?
6. Samtale:
«Kunst, gjenstander og nytteprodukter kommuniserer tanker og ideer, forteller om sosial status, livssyn, makt og tilhørighet, hvem vi er, og hvor vi hører hjemme.» (Formål for Kunst- og håndverkplanen.) På hvilken måte forteller Kautokeinodrakten om noe av dette?
Til lærer.
Kilder:
Tveterås, Arntsen, Jernsletten, Samisk kunst- og kulturhistorie, om samiske klesskikker side 49-64.
Odd Mathis Hætta, Samene, historie, kultur, samfunn, om tradisjonelle samisk klær side 76-82.
Om samekoftene:
Legg igjen en kommentar